Eerste Klasse C

 Mirakel behoedt ADG voor een tweede nederlaag in de landelijke competitie

(Verslag Cees Strooper)

Het achttal van ADG heeft zaterdag 3 oktober een wederopstanding beleeft tegen de Brabantse dammers uit Asten. In het laatste speeluur pakten zich donkere wolken samen boven de hoofden van de Amersfoorters. Een tweede nederlaag leek een feit. Toen kwam Vrouwe Fortuna een handje helpen.

Het begon zo goed. Harry de Waard verschalkte zijn tegenstander al in de opening met een standaardcombinatie in het Keller-systeem. Dit getuigde niet van een goede voorbereiding door zijn tegenstander Loomans, die had moeten (en kunnen) weten dat Harry bij voorkeur dit systeem speelt. Maar daar maalden de Amersfoorters niet om. Bijna 2 ½ uur later volgde een beslissing bij Ton van de Ploeg. In een vrij vlakke partij leken beide spelers zichzelf en elkaar te willen sparen. Dit leidde tot een gelijkwaardige puntendeling. Bij Marcel Everloo leek het heel goed te gaan. In de klassieke middenspelpositie had hij alles goed staan, al kostte hem dat veel tijd. In het ‘Klassiek’ hangt eigenlijk alles met alles samen: formaties aan de ene kant van het bord moeten worden ondersteund met een juiste positionering van schijven aan de andere kant. Onnodig te zeggen dat een evenwichtige schijvenverdeling over beide vleugels belangrijk is, én een goede tempoverhouding (d.w.z. een lichte achterstand in ontwikkeling). De hele openingsbehandeling van -pakweg-  15 zetten moet daar aan bijdragen. En alles stond goed bij Marcel! Eén element had Marcel echter nooit mogen negeren, en dat is het in stelling brengen van de Bomzet als verdedigende actie. Daarvoor was een schijnbaar onbetekenend zetje (de zet 2-8) in het achterveld nodig. Marcel liet dat na en deze fout kwam hem duur te staan. Tegenstander Paul Hellings profiteerde direct en maakte gehakt van de stelling van de ADG-voorzitter. Het tegenstribbelen duurde daarna nog even, maar de nederlaag was onafwendbaar.

Ton Bollebakker kwam uitstekend uit de opening. Vrijwel zeker had hij in het vroege middenspel al een zeer gunstige positie in handen. Een slordige zet van Ton bood Van Outheusden ontsnapping. Daarna kon geen van beide partijen meer op winst spelen.

Zo stond het halverwege dus 4-4. Het zag er voor ADG goed uit, want Jaco van Maanen had inmiddels schijfwinst behaald, Cees Strooper stond ook als een vorst en Gerrit de Bruijn leek kansen te hebben tegen de taaie Brabantse kopman Hans Berkers. Daar stond overigens een zorgelijke positie van Frits Stüger tegenover.

Toen kwam de eerste tegenslag: Jaco van Maanen bleek zijn schijfwinst niet te kunnen verzilveren. Dat kwam vooral door knap verweer van tegenstander Madou. Daarna ging het niet goed bij Cees Strooper. In de zeer gunstige middenspelpositie berekende hij een offervariant met een vrijwel zeker winnend eindspel. Maar de positie was toch zo goed, dat het ook zonder schijfoffer zou moeten winnen? Dat was een misvatting omdat twee mogelijke combinatieve wendingen hem dwars gingen zitten (dit had hij eerder moeten onderkennen). Het gevolg was dat het voordeel als sneeuw voor de zon verdween omdat de geplande zetten niet mogelijk waren. Er ontstond uiteindelijk een remise-eindspel van wederzijds een dam met drie schijven. Als dit in remise zou eindigen zou de stand op 6-6 komen, met een nakende nederlaag bij Frits nog in het verschiet (terwijl ondertussen Gerrit zijn hand had overspeeld…). In een vlaag van verstandsverbijstering maakte Greveraars een kolossale blunder. Op simpele wijze incasseerde Strooper alsnog de winst. Zo stond ADG tóch 7-5 voor!

Zoals hierboven aangegeven ging het niet goed in de tijdnoodfase bij Gerrit de Bruijn. Althans: niet goed genoeg voor de winst. Omdat hij toch graag wilde winnen en niet tevreden was met de remise, ging zijn keuzeproces als volgt: “Dát wint niet, dan maar die!” Dat bleek link tegen Hans Berkers, die -weliswaar op leeftijd- toch duidelijk de sterkste spelers is van de Brabanders. Hij liet zich die kans niet ontglippen. Het resulteerde in een doorbraak naar dam voor Berkers ten koste van slechts één schijf. Gerrit moest heel wat offeren om er ook door te komen. Dat eindspel was glad gewonnen voor Berkers omdat hij het behalen van een tweede dam van Gerrit de Bruijn eenvoudig  had kunnen pareren. Maar toen, in wederzijdse tijdnood, bleek dat Berkers op zijn eigen bord (vanwege het Coronavirus moet elke speler een ‘eigen’ bord beheren) de laatste zet van Gerrit niet had uitgevoerd. Met andere woorden: Berkers had op dat moment niet de juiste positie voor zich! Berkers begon te prakkeseren, en dat moet je nou net niet doen als je nog slechts twee minuten op de klok hebt! De seconden tikten weg. Nog 1 minuut voor Berkers. Nog 30 seconden. Nog 10 seconden…  Op dat moment meende een ADG-er aan een clubgenoot de vraag te moeten stellen (hoorbaar voor beide spelers) “Hoe zit het ook alweer met de tijd”? Inwendig deze persoon verwensend, verroerde Gerrit zich niet. Ineens, met nog twee seconden op de klok, schrikt Berkers op, kijkt naar de klok, ziet op het display 0.02, speelt een (overigens niet-winnende) zet, drukt de klok in, maar ziet tot zijn afgrijzen dat bij het loslaten van de klok 0.00 seconden resteren… Dus een reglementaire overwinning voor Gerrit. Direct daarna gaf Frits Stüger, die dapper zijn partij nog wat had gerekt, het op. Zo rolde er een 9-7 overwinning uit. Een bizar slot!

 

Gooi & Eemland – Ons Genoegen

Gooi & Eemland heeft zich teruggetrokken uit de Nationale Competitie, dus deze wedstrijd is niet gespeeld.

 

 

Tweede Klasse C

Zenderstad succesvol in Heerhugowaard

(Verslag Ed Kok)

De aangescherpte Corona-maatregelen van afgelopen week hebben ook zijn invloed op de damsport. Veel verengingen hebben problemen met hun locatie welke niet (meer) voldoet aan de aangescherpte overheidsregels regels en de daarvan afgeleide regels van NOC*NSF en denkportbonden. Voor de verenigingen uit de provincie Utrecht betekent dit dat de provinciale competitie, welke plaats vindt op doordeweekse avonden, is stopgezet.
Damclub Zenderstad kan gelukkig gebruik maken van geschikte locaties voor haar interne competitie (op de dinsdagavond) en de nationale competitie (op zaterdag). Deze competities gaan voorlopig dan ook nog door.

In de nationale competitie speelde afgelopen zaterdag  de dammers van Zenderstad een uitwedstrijd tegen SNA 3 uit Heerhugowaard. Normaal wordt gespeeld met achttallen maar Zenderstad had slechts 7 spelers. De tegenstander SNA 3 was heel sportief door ook met 7 spelers te spelen waardoor er geen partij voor Zenderstad reglementair verloren ging.
De wedstrijd zelf was ruim een uur lang spannend. Hans Verhoeven dacht een zetje naar dam uit te voeren maar moest een meerslag nemen. Met een schijf achter kon Hans echter profiteren van slordig spel van zijn tegenstander waardoor Hans vrij eenvoudig dam kon halen en daarna geconcentreerd de winst binnenhaalde.
Niet lang daarna hadden ook Piet Schep (met een meerslagkeuze slagzet), Ed Kok (na schijfwinst forcing in een dreigende heksenketelstand) en Bert Habets (met een kaatsingszetje) gewonnen. Ben van der Linden hield bekwaam de kopman van SNA 3 op remise. Gerard Bakker en Arie Koster speelden uiteindelijk ook gelijkwaardige remises met hun tegenstander.
Daarmee vertrokken de IJsselsteinse dammers met de 11-3 winst ut Heerhugowaard naar huis.
17 oktober spelen de dammers van Zenderstad tegen de grote broer van SNA 3, namelijk SNA 2 uit Heerhugowaard. Deze wedstrijd zal een stuk lastiger zijn en een belangrijke graadmeter zijn of Zenderstad serieus mee kan doen in de strijd om het kampioenschap in de nationale KNDB 2e klasse C.

 

Scroll naar boven