Eerste Klasse C

Achttal ADG hard onderuit in landelijke competitie 2020-2021

(verslag Cees Strooper)

Het achttal van ADG I heeft zaterdag 19 september een harde nederlaag moeten incasseren in de eerste ronde van de landelijke competitie. Tegen het Utrechtse Ons Genoegen leed het een kansloze 12-4 nederlaag.

ADG kwam al snel op achterstand. Arne van Mourik kon ongestoord zijn geliefde opening spelen. Jan van de Veen speelde het niet accuraat tegen, waardoor hij vanaf het begin achter de feiten aanliep. Toen de stand al bijna niet meer houdbaar was vond Jan nog wel een combinatie naar dam. Direct daarna moest hij ervaren dat Van Mourik het allemaal gezien had want de dam die híj haalde nam de dam van Jan direct af. Verder spelen was zinloos.

Ook bij Ton van de Ploeg geen goed resultaat, terwijl de indruk van omstanders was dat een remise binnen handbereik was, ondanks enig terreinnadeel. Maar Ton was net even niet alert genoeg en moest toen capituleren. Als derde was Cees Strooper uit. Tegen Alfons Ottink kwam hij net niet lekker uit de opening. Dat bleef eigenlijk de rest van de partij bepalen omdat hij geen aangenaam tegenspel kon organiseren. Ottink voerde de druk op op de linkervleugel van Strooper. Daar had Strooper te weinig materiaal om de druk te weerstaan. Zoals het ging behaalde Ottink een mooie overwinning, waar weinig op af te dingen viel.

Daarna viel er een beslissing in de partij van Hans Mulder. Via sterk spel bracht hij Hensley Nepomuceno in grote problemen. Na schijfwinst liet Hans een mogelijk winnende verdedigingszet achterwege. Daarna liep de partij remise. Hier kreeg ADG vermoedelijk een puntje tekort. Ondertussen gaf de 7-1 achterstand natuurlijk weinig hoop voor de rest van de wedstrijd. Toch werd er wel gestreden. Marcel Everloo speelde een prima partij tegen Surinamer Toys Sheoratan. Behendig opereerde Marcel in zijn rol als omsingelaar. Mogelijk heeft hij ergens goede kansen gemist. Gedreven door tijdsdruk ging het bij Marcel echter mis. Sheoratan combineerde naar dam en de mast werd gestreken. Hier had ADG meer verdiend.

Gerrit de Bruijn kwam wat geagiteerd achter het bord door tijdverlies vanwege een langdurige file op de snelweg.  Tegenstander Zijlstra, die praktisch om de hoek van speellokaal Den Hommel woont, meende een lollige duit in het zakje te kunnen doen met de opmerking “Daar had ik helemaal geen last van.” Deze verbale schermutseling deed de stemming bij De Bruijn geen goed. In de partij evenwel haalde De Bruijn wel zijn gram, maar echter ten dele. De door hem opgebouwde positie was gunstig, maar bleek ‘afbreekbaar’. Zo liep die partij remise.

De enige die twee punten voor ADG incasseerde was Harry de Waard. Dat was er misschien eentje teveel, want tegenstander Gerard Morsink miste een remisewending, die Harry niet had kunnen ontwijken.

Zo stond het 10-4 met alleen Ton Bollebakker nog in actie voor ADG. Tegen Cock van Wijk had hij zich een volle rechtervleugel laten opdringen, waar Van Wijk een uitstekende omsingelingspositie tegenover zette. Het had er schijn van dat Ton zijn positie enigszins kon fatsoeneren. Hij liet dat eerst na, maar in de herkansing bleek dat eigenlijk onspeelbaar. Van Wijk forceerde schijfwinst en Ton kon de partij daarna niet meer redden.  Samengevat een wedstrijd om snel te vergeten.

 

Tweede Klasse C

Zenderstad goed gestart

(verslag Ed Kok)

In de nationale competitie op zaterdag speelde Zenderstad haar eerste (thuis)wedstrijd in de fraaie kantine van Heritage Auctions Europe in IJsselstein. Tegenstander WSDV 4, een mix van ervaring en zeer jong talent, werd met 10-6 verslagen. De start was echter erg stroef, Zenderstads topscorer van afgelopen seizoen, Patrick van der Tol, kwam nog wedstrijdritme te kort. Onvervaard werd wel ten aanval getrokken maar een eenvoudige 2 om 3 zetje werd over het hoofd gezien. Hierna was het ook gelijk verloren.  Er leek nog weinig aan de hand want Hans Verhoeven stond al een dam voor tegen zijn jeugdige tegenstandster. Hans dacht er vervolgens te makkelijk over, liet een doorbraak toe en moest met remise genoegen nemen.
Ben van der Linden (bord 7) trok de stand weer gelijk. Na een spannende opening had Ben de stand onder controle en kon zijn tegenstandster niet meer ontsnappen Middels een aantal kleine combinaties won Ben. Ook Jacco Scheper (bord 5) en Gerard Bakker (bord 6) hadden een zware dobber aan hun jonge tegenstanders. Bij Gerard werd het een gelijkwaardige remise. Bij Jacco veranderde zijn gunstige stand door een 3 om 2 doorbraak in een nadelige stand waar Jacco direct het remise-aanbod van tegenstandster Naomi Boeren accepteerde.
Met een 5-5 tussenstand kon het nog alle kanten op, al stonden de dammers van Zenderstad wel wat beter. Arie Koster (op bord 2) wist in een 11 om 11 stand een mooie forcing te forceren, de stand bleef gelijk maar de schijven van de tegenstander waren vastgezet aan de rand van het bord. Vakkundig wist Arie dit voordeel te verzilveren. Een soortgelijk tafereel was er bij de partij van Ed Kok (bord 3). Ook hier had de tegenstander een vleuggellamme opstelling. Met precies tempospel en mooie dreigende plakker wist ook Ed te profiteren van deze zwakte.
Als laatste was Bert Habets nog aan het zwoegen. In het middenspel miste Bert een kansrijke voortzetting waarna de partij in een gelijkwaardige remise eindigde. Daarmee won Zenderstad haar eerste damwedstrijd met 10-6 tegen WSDV 4. Een terechte uitslag.

Elke dinsdagavond is er clubavond bij damclub Zenderstad. De jeugd traint en speelt onder leiding van Bert Habets vanaf 18.30. De senioren spelen vanaf 19.30.
Beginners, gevorderden, geïnteresseerden  en gewoon voor de gezelligheid, iedereen is van harte welkom bij de damclub in “De Oase” aan de Benschopperweg 342 in IJsselstein!

 

Scroll naar boven