Het Groene Hart 2 – ADG 1 3-5

Ver ‘achter Woerden’ werd op donderdag 5 maart de UPDB-bekerwedstrijd gespeeld tussen Groene Hart 2 en ADG 1. In de partij tussen Jaap Spruit en Cees Strooper liet laatstgenoemde een ‘hoge’ opsluiting toe van zijn rechtervleugel. In de fase vóór die opsluiting had Spruit beter meer defensieve zetten kunnen spelen. In de partij vond Strooper de zwakte in de stelling, won een schijf en had vrije doorloop naar dam. Daarna was winst eenvoudig.

Invaller Gerrit van Maanen had een leuke partij tegen Aad Boot. Laatstgenoemde had terreinvoordeel maar Van Maanen poetste dat weg met voorwaartse ruilen. In het eindspel met wederzijds een dam en vier schijven was het cruciaal dat Van Maanen met zijn dam een belangrijke diagonaal in bezit had. Daardoor zat er net nog één geintje in de stand. En laat Boot daar nou inlopen! Met een volle lach incasseerde de Amersfoorter de twee punten. Zo stond het 4-0.

Als derde was Harry de Waard uit. Tegen de taaie Bertus Jansen kreeg Harry wel voordeel maar Jansen repareerde dat kundig. Het afspel liep naar een gelijkwaardige remise.

Tenslotte Hans Mulder tegen Gerard Benning. De hekstelling die Mulder had ingenomen was bepaald niet ideaal omdat hij zijn schijven vanuit de linkervleugel niet kon activeren. Nadat Benning hem een handje had geholpen werd dat beter, maar verbreking van de hekstelling was niet te voorkomen. Daarna kon Mulder nog wel wat druk uitoefenen op de uitelkaar geslagen positie van zijn tegenstander. Dat bleek niet genoeg. Zo werd een overwinning van 6-2 bereikt en een plaats in de volgende ronde.

 

Gooi&Eemland – LDV  5-3

In Baarn kwam Loenen op bezoek bij het eerste team Gooi&Eemland en het bleek dat Michiel goed had voorspeld dat de sterkste spelers onderaan zaten.

Al binnen het eerste uur liep Arie Roos op bord één achter twee losliggende schijven, die Richard Cousijnsen daar expres zo had neer gezet. Eén schijfje naar voren, eentje er tussen uit en een één om drie naar dam.

Aan bord twee probeerde Leo van de Laan de stand buiten normale paden te spelen, dat ging wel, maar kostte wat kwaliteit. Richting het eindspel raakte Eric Dubelaar de controle kwijt en ging positioneel ten onder.

Ook Bert Roest lette niet al te zeer op de beste zetten, maar Ben van den Linden wist er niet teveel van te profiteren. Richting het eindspel golfde het voordeel maar heen en weer, tot Ben ineens besloot Bert een handje te helpen, door hem vrije doorgang naar dam te verlenen. Bert bleek echter ook niet fris meer, zet na zet liet hij de winst zich ontglippen. Dat was bord drie en op vier dus Michiel

Luiten tegen Loenens sterkste speler Fred Wortel. Geen vuiltje aan de lucht, Michiel had lang de betere stelling, in het eindspel draaide dat, maar verlies was niet nodig geweest. Twee verkeerde beslissingen vonnisten Luiten.

Hilversum 2 – Austerlitz 2  3-5

De op alle borden sterkere Hilversummers konden het niet waarmaken. Ruud de Koning kwam als eerste een schijfje achter en verloor vlot. Niks aan de hand nog, want Bert van Oosterom won kort daarna via een damzetje van Evert van Grondelle.

Het zag er naar uit dat Ad Vreeswijk beter stond en Jaap Langerak ook makkelijk remise kon maken. Het liep anders. Ad tuinde in een Napoleon en gaf snel daarna op. De opdracht voor Jaap was helder. Winnen, maar dat zat er niet meer in. Probeerde het nog door een plakker met doorloop naar dam aan te bieden. Terecht nam Wim van de Broek dat niet aan. Het liep remise en Austerlitz kon met een keurige overwinning door naar de volgende ronde.

Austerlitz 1 trok zich terug en UDG-Vriendenkring 1 ging zodoende zonder te spelen naar de kwartfinale.

Scroll naar boven