4e speeldag UPDB-kampioenschap 65 plussers

Evert van de Pol nog steeds koploper
Met nog één ronde voor de boeg heeft Evert van de Pol de beste papieren om UPDB-kampioen te worden onder de 65-plussers. Met een plus 3 score blijft hij Frits Stuger, die nu 2e staat, 1 punt voor. De laatste ronde spant het er dus om. De Barneveldse dammer mag het dan opnemen tegen Ruud Klaarenbeek, terwijl Frits de degens mag kruisen met Paul de Heus.
Toch kwam de koploper vandaag slecht uit de startblokken en verloor van Frits Stuger. Vanuit klassiek bouwde de Amersfoorter zijn stelling beter op dan Evert, die bovendien alert moest zijn op combinatieve dreigingen van zijn tegenstander. Inleiding tot een aanval op de vleugel van van de Pol was zijn 36e zet. Frits greep zijn kans met beide handen en zette de aanval in op de Barneveldse vleugel. Vervolgens was het een kwestie van techniek en capituleerde Evert kansloos.
Zelf klom ik naar de 3e plek door een overwinning op Leo van der Laan. Hoe deze tot stand kwam…. Hilarisch! Er kwam een gecompliceerde flankspelopening op het bord waarbij Leo echt de flanken opzocht. Toch werd hij weer teruggedrongen en kon ik een sterk centrumblok creëren. Althans dat dacht ik. Ik schrok me plots een hoedje toen ik (te laat) zag dat de Baarnse dammer schijfwinst kon forceren. Toch had ik daarna wel wat kompensatie op zijn vleugel. Leo zag in de slotfase echter spoken waardoor het verloren schaap weer teruggehaald kon worden. Sterker nog, enkele zetten daarna was het meteen over en uit en won ik alsnog de partij. Bizar!
Ben v.d. Linden mocht ook weer 2 punten aan zijn conto toevoegen. Nu bond hij Jan Koerselman aan zijn zegekar. De opening werd rap afgewerkt en bleef in evenwicht tot aan de 32e zet. De dammer uit het mooie Gelderse Laren werd op dat moment verrast met een dubbele dreiging. Hij offerde daarom noodgedwongen een schijf maar was daarna natuurlijk kansloos. Het duurde ook niet lang meer dat hij wederom in de fout ging en een simpele damzet om de oren kreeg. Einde verhaal!
Paul de Heus gaf Cor Vonk het nakijken. De LDV’er “gunde” zijn tegenstander de gelegenheid om een hekstelling in te nemen die er gunstig uit zag. Hij wam zelfs bijna tot een totale omknelling nadat Cor (ten onrechte) een schijf offerde. Hij speelde het eindspel nog wel taai door maar moest uiteindelijk toch de vlag strijken!
Alle overige duels eindigden in een puntendeling. Boudewijn van der Veen wilde dolgraag afruilen tegen Bert Roest. Dat lukte echter niet altijd. De partij kabbelde voort tot het eindspel waarbij de titelverdediger beter kwam te staan. Ergens heeft hij misschien de winst gemist, ondanks tempi en positioneel voordeel.
Ook Ton vd. Ploeg en Henk Vogelenzang de Jong deelden de punten. Er kwam klassiek op het bord waarbij Ton een foutieve kerkhofruil nam. Daarna zette zijn tegenstander foutief voort door een verkeerd tempo. Daardoor kon de Baarnse dammer naar een gelijkwaardig eindspel afwikkelen.
De laatste puntendeling uit de ochtendronde kwam tot stand uit de partij tussen Wim Vlooswijk en Herman van Westerloo. De Amsterdammer zette zijn stelling te optimistisch op en kon daarna doorbaak of schijfverlies nauwelijks voorkomen. Ook tuinde hij nog eens in een damzetje. De dubbeldekker kon er direct worden geliquideerd maar Herman kon niet voorkomen dat dit hem een schijf kostte. Natuurlijk had Wim moeten winnen, maar hij gaf zijn tegenstander zoveel ruimte dat een puntendeling alleen nog maar haalbaar was voor de Hilversummer.
Hans Loots heeft zich door ziekte teruggetrokken uit het toernooi. Dit betekende dat Ruud Klaarenbeek van de zijlijn kon toekijken, maar toch de punten “gratis” mocht bijschrijven!
herstel
In de middagronde herstelde van de Pol zich enigszins door te winnen van Ben v.d. Linden. Maar vraag niet hoe. Na een moeizame opening miste de dammer uit het mooie Nederhorst den Berg in het vroege middenspel schijf- en partijwinst. Vervolgens kreeg Evert licht voordeel door een achtergebleven schijf op veld 15. Wellicht dat er remisemogelijkheden aanwezig waren maar Ben greep in het eindspel (helaas) mis.
Frits Stuger won vandaag voor de 2e keer en haalde Bert Roest onderuit. De Amersfoorter speelt een ijzersterk toernooi waar Bert dan ook de gevolgen van ondervond. Hij liet zich gewillig op zijn lange vleugel opsluiten dat (achteraf) fataal bleek te zijn. De bekende tactische manoeuvres en combinaties in het klassiek kwamen voorbij en liet Bert zich verrassen met een mogelijkheid die Frits gunstig gezind was. Als een leeuw wachtte hij zijn kansen af en sloeg in de 2e helft van de partij genadeloos toe. Gestaag produceerde de ADG’er goede positiezetten en zadelde Bert op met een achtergebleven schijf op 5 op die voor hem in de verdere ontwikkeling een bottelnek bleek te zijn. Bert wist niet goed raad met dit klassieke thema en dreigde vast te lopen.  Hij gebruikte in de slotfase veel tijd mar wat hij ook speelde, In die slotfase produceerde Frits nog een paar krachtzetten om fraai naar dam te combineren. Zijn opponent wachtte deze opruiming niet af en capituleerde. Gezegd moet worden … een klasse overwinning voor de ADG’er!
Ook Paul de Heus kan terugzien een productieve dag. Nu bond hij clubgenoot Herman van Westerloo aan zijn zegekar. In een onregelmatige opening verzwakte Herman zijn linker vleugel. Paul profiteerde er van door een aantal keren de centrumschijf onder vuur te nemen. Op den duur kostte de Amsterdammer dit een schijf en even later de partij.
Flankspel was te zien op het bord bij Ruud Klaarenbeek en Ton v.d. Ploeg. Een spannende pot omdat beiden de aanval kozen. Geleidelijk aan kwam Ruud beter te staan mede omdat zijn tegenstander niet bijtijds aan de noodrem trok. Er kwam een bekend principe op het bord die bekwaam werd uitgespeeld! Winst dus voor Ruud!
Vervolgens 3 remisepartijen! Leo van der Laan kreeg het initiatief in de opening tegen Wim Vlooswijk. Tevergeefs probeerde hij via een schijf offer succes te krijgen, maar Wim had goed gezien dat een damzetje met gelijk spel kon worden (af)genomen.
Een gelijk opgaande partij was te zien tussen Jan Koerselman en Cor Vonk. Onderhuidse spanningen en dreigende combinaties waren rijkelijk vertegenwoordigd. Weliswaar kreeg de LDV er steeds meer tempovoordeel maar een dubbele ruil in een zes om zesje betekende toch een punt voor beiden!
De laatste remise voor vandaag was mijn (bloedeloze) puntendeling tegen Boudewijn van der Veen. Een klassiekje die maar snel vergeten moet worden. De dammer uit de Zaanstreek ruilde veel waardoor ik geen grip kreeg op de stelling. In het late middenspel moest ik zelfs nog alert zijn om de remise veilig te stellen. (concentratiegebrek?). Dat lukte evenwel maar nogmaals, in de gehele partij was van geen strijdlust sprake!

foto’s : Andrew Tjon A Ong en Harry de Waard

Scroll naar boven