HILVERSUM – Bert Roest, Evert van de Pol en Harry de Waard hebben de leiding genomen in het UPDB-kampioenschap voor 65 plussers. Uit 3 ronden heeft dit trio 5 punten gescoord, maar worden op de voet gevolgd door Herman van Westerloo, Ton van der Ploeg en Boudewijn van der Veen die een achterstand hebben van slechts één punt.
In de ochtendronde waren slechts 2 remises te bespeuren en was er volop strijdlust te zien.
Titelverdediger Bert Roest nam Leo van der Laan te grazen. In de opening blunderde de Baarnse dammer en kwam op klaarlichte dag een schijf achter. Hij hield daarbij ook nog eens een onontwikkelde stelling over door een slecht ontwikkelde vleugel. De koek was nog niet op want enkele zetten later volgde een 2e combinatie, die de definitieve nekslag betekende voor Leo.
Een onvervalste Roozenburgopening was te zien bij Evert van de Pol en Jan Koerselman. Deze werd echter toch vroegtijdig verbroken en daarna zette de Barnevelder druk op de linkervleugel. Dit leverde op lange termijn schijfwinst op en was het vervolgens een bekeken zaak.
Een soortgelijk speltype kwam voor op het bord bij Wim Vlooswijk en Ben van der Linden. De Hilversummer kwam in het middenspel wel erg sterk opzetten, temeer daar Ben een broodnodige steunschijf miste op veld 2. Na een afwikkeling kon de LDV’er schijfverlies niet meer ontlopen en capituleerde hij vrij snel daarna.
Verrassend was de overwinning die Ruud Klaarenbeek aantekende op Paul de Heus. Hij verdiende daarmee meteen een blauwe notering op de KNDB-lijst. Ook hier kwam spannend flankspel op het bord waarbij Paul een combinatie nam. Met een positiezet meende hij voordeel te krijgen maar werd verrast door een offer van zijn tegenstander en kwam er vervolgens niet meer aan te pas.
Een pure klassieker ontstond tussen Henk Vogelenzang de Jong en Cor Vonk. De LDV’er had in een bijna symmetrische stelling het beste van het spel maar in de 2e helft van de partij werden de bordjes verwisseld. Cor kreeg een aanval op zijn vleugel te verwerken dat voor hem de genadeslag betekende.
Boudewijn van der Veen had niet over geluk te klagen omdat tegenstander Hans Loots een aantal sterke voortzettingen miste. Maar halverwege de strijd werd de Woerdenaar steeds meer teruggedrongen en bezweek hij uiteindelijk onder het positioneel geweld.
In twee partijen werd de vrede getekend. Harry de Waard en clubgenoot Frits Stüger maakten er een klassieke pot van. In het verre middenspel voerde de Amersfoorter de druk op, maar kon uiteindelijk in een uitgedunde stelling de weg naar de winst niet vinden.
Dat gold ook voor Ton van der Ploeg die de druk opvoerde bij Herman van Westerloo in een flankspelduel. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken moest de Amsterdammer nog vechten voor remise en dat lukte gelukkig nog!
Ghestem
In de middagronde vielen vier winstpartijen te noteren. Uw wandelende schrijver/dammer (red.: Harry de Waard zelf dus) vocht met Ruud Klaarenbeek een klassiek duel uit. Het had er schijn van dat Ruud de betere papieren had maar dat was slechts schijn. Nadat hij een Ghestemdoorstoot had ingenomen bleek deze vast te lopen en kon ik zelf het centrumblok omknellen. Uiteindelijk kreeg Ruud ademnood en liep hij volkomen vast!
Ton van der Ploeg bezorgde Leo van der Laan zijn 2e nederlaag. De Baarnse dammer was heer en meester in het flankspel, maar een verkeerde afruil bezorgde zijn plaatsgenoot een winnende damzet en een blauwe notering.
Herman van Westerloo noteerde zijn eerste partijzege. Dat ging ten koste van Hen Vogelenzang de Jong. Vanuit een klassieke gelijkwaardige stelling ontstond een aardige meerslagcombinatie die direct dodelijk was.
Ook Boudewijn van der Veen combineeerde er tegen Frits Stüger lustig op los. In een klassieke pot werd de Amersfoorter op zijn 36e zet slachtoffer van een gemene truc.
Er vielen ook 4 remises aan te tekenen. De 2 koplopers, Evert van de Pol en Bert Roest vochten een klassiek duel uit waarbij in het middenspel de Barnevelder het kerkhofveld opzocht. Op het oog leek Bert daarvan te kunnen profiteren maar dat was slechts schijn. Sterker nog, hij moest zelfs strijden voor een punt. Dat lukte evenwel.
Spannend werd het bij Wim VLooswijk en Jan Koerselman waar een Roozenburger ontstond. De Hilversummer nam een grote afwikkeling en meende uit deze combinatie en tegencombinatie toch positioneel voordeel te halen. Dat viel echter tegen maarrr…. in een 6 om 6-je had Wim toch het voordeel naar zich toe kunnen trekken.
Paul de Heus liet Ben van der Linden in een positioneel duel een voorpost innemen op veld 27, dat verder de hele partij bepaalde. Wat de UDG’er ook probeerde, de schijf stond er prima en liep geen gevaar. Ben gaf geen krimp en wikkelde soepel naar remise af.
Vredelievend kwam ook de puntendeling tot stand bij de partij tussen Hans Loots en Cor Vonk. Wellicht dat de LDV’er in een sterk uitgedunde stelling de betere kansen had, maar beiden vonden het welletjes!